המונופול של גוגל

האתגר של גוגל: הממשל האמריקאי שוקל לפרק את החברה למספר חברות נפרדות

2 יממות לאחר שהוכרז כי גוגל היא מונופול בתחום חנויות האפליקציות, הממשל האמריקאי ממשיך במאבקו המשפטי ומציע צעדים משמעותיים במשפט נוסף שבו הפסידה גוגל.

גוגל, החברה שהובילה את תחום החיפוש באינטרנט, עומדת כעת בפני רגע קריטי שעשוי להגדיר מחדש את עתידה. בזמן שבמשך שנים רבות היא נחשבה למובילה הבלתי מעורערת בתחום קידום אתרים בגוגל, המגמות האחרונות והמאבק המשפטי מול משרד המשפטים האמריקאי עלולים לגרום לשינוי יסודי בדרך שבה גוגל פועלת.

לפני כשלושה חודשים התפוצצה אחת מהפצצות הגדולות ביותר בתחום הטכנולוגיה כאשר בית המשפט בארה"ב קבע כי גוגל היא מונופול בתחום החיפוש. דמיינו את זה כך: כמו ענק ששולט בשדה של אינספור אתרים ותכנים, גוגל מכתיבה את סדר היום של האינטרנט. אך כעת, הענק הזה עומד בפני קרב שבו אולי ייאלץ להיפרד מכמה מזרועותיו. משרד המשפטים האמריקאי הודיע לאחרונה כי הוא שוקל ברצינות לפרק את גוגל לכמה חברות נפרדות, ובכך לשבור את השליטה שלה בתחום.

המונופול של גוגל בשוק החיפוש

בחודש אוגוסט, השופט אמיט מהטא פסק כי גוגל מנצלת את כוחה כדי לשמור על מעמדה המונופוליסטי בתחום החיפוש. בשנה שעברה, הכנסות גוגל מחיפוש בלבד הסתכמו בכ-147 מיליארד דולר, המהוות כ-57% מסך הכנסות החברה. גוגל אינה חוששת מאובדן משתמשים, גם אם תוריד את איכות מנוע החיפוש שלה, שכן מחקר פנימי מ-2020 הראה שההכנסות לא ייפגעו, גם אם יבוצעו שינויים שיפגעו באיכות השירות. במילים אחרות, מדובר במצב שבו לגוגל יש יכולת להעלות מחירים, כמו ענק חסר תחרות שמכתיב את הכללים בשדה המשחק – זאת מבלי לחשוש מאובדן לקוחות.

האם גוגל תתפרק?

במסגרת התביעה, משרד המשפטים מבקש מהשופט לא רק להכיר בגוגל כמונופול, אלא גם להציע צעדים שיביאו לתחרות אמיתית בתחום החיפוש. הצעד הקיצוני ביותר? פירוק גוגל לכמה חברות נפרדות, כמו הפרדת כרום ואנדרואיד ממנוע החיפוש שלה. עם השנים, כרום הפך לדפדפן הפופולרי ביותר עם נתח שוק של כ-65% בעולם, בעוד אנדרואיד הוא מערכת ההפעלה הנפוצה ביותר למכשירים ניידים, עם כ-72% מהשוק הגלובלי. כעת, במשרד המשפטים טוענים כי המונופול של גוגל לא רק פוגע בתחרות אלא גם מונע חדשנות – מה שיכול להשפיע על מגמות הקידום האורגני בגוגל לשנים הקרובות.

בין הסעדים המוצעים, משרד המשפטים שוקל לבטל את החוזה שבו גוגל משלמת לאפל כ-20 מיליארד דולר מדי שנה כדי להיות מנוע החיפוש ברירת המחדל בספארי. כמו כן, נשקלת האפשרות של יצירת "מסכי בחירה" שיאפשרו למשתמשים לבחור מנועי חיפוש אחרים בעת התקנת כרום או אנדרואיד. בכך, תיפתח הזדמנות למתחרים חדשים בשוק החיפוש.

סימולציה גדילה של גוגל

האם גוגל במצב מסוכן?

הנתונים מדברים בעד עצמם: גוגל שולטת ביותר מ-91% משוק החיפוש העולמי, כאשר המתחרה הקרובה ביותר שלה, Bing של מיקרוסופט, מחזיקה רק בכ-3%. בשוק המובייל, הנתח של גוגל הוא אף יותר בולט, עם כ-95% מהחיפושים המתבצעים במכשירים ניידים שמגיעים דרכה. עם כאלו מספרים, ברור מדוע יש דאגה אמיתית לכך שגוגל אינה מותירה מקום לתחרות אמיתית. קידום אתרים בגוגל הפך לכורח המציאות, והמתחרים מתקשים להתמודד מול הענקית הטכנולוגית.

אך לצד ההצלחה, מגיעים האתגרים. על פי תחזיות שוק שפורסמו לאחרונה, אם גוגל תחולק לכמה חברות, יש סבירות של כ-30% שההכנסות שלה מחיפוש יירדו ב-15%-20% במהלך שלוש השנים הקרובות. גוגל כבר עכשיו מתמודדת עם ירידה במוניטין בשווקים מסוימים, וכשהשוק הטכנולוגי משתנה במהירות, ייתכן שהקרב המשפטי הזה יפתח את הדלת למתחרים חדשים וחדשנות שתשפיע על מגמות השוק לשנים הקרובות.

מאמרים נוספים שיכולים לעניין אתכם:

  • הדרכה מקצועית ללימודים – מאמר זה מציע כלים ומדריכים עבור בחירת מסלול לימודים מתאים והתפתחות מקצועית
  • אטרקציות עם אזי ריידר – חוויית אדרנלין לכל המשפחה עם כלי הרכב המיוחד אזריידר, שמאפשר לכם לטייל בשטח באופן מיוחד
  • אמנויות לחימה – מדריך על יתרונות בריאותיים ופיזיים שמספקים ענפי אמנויות הלחימה השונים
  • עוגת דבש – מתכון מיוחד להכנת עוגת דבש רכה וטעימה שמתאימה לכל חג או אירוע

התגובה של גוגל: אנחנו כאן להישאר

כצפוי, גוגל לא נשארת שקטה מול ההאשמות והצעדים הקיצוניים שמוצעים. בבלוג הרשמי של החברה, נכתב כי "ההצעות של משרד המשפטים קיצוניות ומסכנות את החדשנות שמובילה את התחום". לי-אן מאלהולנד, סגנית נשיא בגוגל לענייני רגולציה, הוסיפה כי "לאכיפת יתר מצד הממשל יהיו השפעות שליליות על המשתמשים ועל הכלכלה הדיגיטלית". גוגל טוענת שצעד כזה לא יועיל לצרכנים, אלא יפגע בחוויית החיפוש ובחדשנות שהיא מביאה לתחום.

השלכות עתידיות: האם גוגל תשמור על כוחה?

גוגל מתמודדת כיום לא רק עם תביעה אחת אלא שלוש תביעות מרכזיות בתחום ההגבלים העסקיים, ובכולן יש פוטנציאל לשנות את פני השוק. מעבר להחלטה בנוגע לחיפוש, גוגל הוכרזה גם כמונופול בתחום חנויות האפליקציות ושירותי התשלום, מה שמוסיף לכאבי הראש המשפטיים שלה. ובחודש הבא, בית המשפט צפוי לדון בתביעה שלישית שקשורה לתחום הפרסום הדיגיטלי, תחום שבו גוגל שולטת בכ-28.9% מהשוק הגלובלי.

לסיכום, המאבק המשפטי סביב גוגל עשוי להגדיר מחדש את עתיד קידום האתרים בגוגל ואת מגמות החיפוש בשנים הקרובות. כשהממשלה האמריקאית שוקלת צעדים דרסטיים כמו פירוק, והכנסות החברה עצומות, נותר רק לחכות ולראות אם הענקית הטכנולוגית תצליח לשמור על כוחה העצום או שתיכנע ללחצים ולתביעות.

מוזמנים להשאיר פרטים ונחזור אליכם בהקדם!

Facebook
Email
WhatsApp

אולי יעניין אותך גם

קרם הגנה לפנים : נתונים סטטיסטיים מצביעים על כך שרק 12.3% מהגברים ו-29% מהנשים בארה"ב

2 יממות לאחר שהוכרז כי גוגל היא מונופול בתחום חנויות האפליקציות, הממשל האמריקאי ממשיך במאבקו

בחירת מסלול לימודים היא אחת ההחלטות החשובות והמשמעותיות ביותר בחייו של אדם. בחירה נכונה יכולה

מתכון לעוגת דבש" עוגת דבש היא קינוח שמספר סיפור מתוק של מסורת, חום ביתי ורגעים

בישראל, מדינה בעלת אקלים ים-תיכוני חם ושטוף שמש, הצורך בפתרונות הצללה במרחבים חיצוניים הפך לחשוב

ראיון בלעדי עם שימי, בעלים של חברת ריידרס: EZRaiders – הכוח המניע מאחורי ימי הגיבוש